Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Μύθοι και αλήθειες για τις μπαταρίες των φορητών συσκευών



Οι μπαταρίες πρέπει να έχουν την ανάλογη φροντίδα μιας και είναι μέρος των φορητών μας συσκευών, και δυστυχώς η τεχνολογία τους δεν προχωράει με γρήγορους ρυθμούς όπως σε άλλες τεχνολογίες. Υπάρχουν άφθονες πληροφορίες σχετικά με τη συντήρηση των μπαταριών, οι οποίες είναι λάθος και θα τις απομυθοποιήσουμε στο παρόν άρθρο.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους μάλιστα, οι οποίοι προέρχονται από μπαταρίες παλαιότερης τεχνολογίας, είναι επιζήμιοι για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στις νέες συσκευές. Για παράδειγμα, οι μπαταρίες νικελίου πρέπει να αποφορτιστούν τελείως ενώ οι μπαταρίες λιθίου δεν πρέπει να αποφορτίζονται.




Κάνετε "μικροφορτίσεις" και αποφεύγετε τις συχνές πλήρεις φορτίσεις 

 



Οι παλίες μπαταρίες τύπου NiCd και NiMH έπρεπε να αποφορτιστούν τελείως από το 100% στο 0% ώστε να διατηρήσουν τη διάρκεια τους στο μέγιστο. Οι πρόσφατες συσκευές χρησιμοποιούν μπαταρίες λιθίου οι οποίες λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, αποφορτίζοντας πλήρως μια μπαταρία λιθίου δεν είναι και ότι καλύτερο. Δοκιμάστε να κάνετε μικροφορτίσεις - για παράδειγμα αποφορτίστε τη μπαταρία σας περίπου 40%-70% πριν τη φορτίσετε ξανά. Επίσης προσπαθήστε η μπαταρία σας σπάνια να πέφτει κάτω από το 20% της χωρητικότητας της εκτός από σπάνιες παριπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς.

Εάν αποφορτίσετε τη μπαταρίας σας στο 50%, μετά τη φοτίσετε, και έπειτα την αποφορτίσετε ξανά στο 50%, αυτό θα θεωρηθεί σαν ένας κύκλος φόρτισης σε μια μπαταρία λιθίου. Γι' αυτό και δεν πρέπει να ανησυχείτε εάν κάνετε μικροφορτίσεις στη μπαταρία σας.

Μόνο ένα μικρό πρόβλημά μπορεί να προκαλέσει η μικροφόρτιση. Οι φορητοί υπολογιστές ίσως μπερδευτούν λίγο με τις μικροφορτίσεις και ίσως σας δείξουν λανθασμένες προβλέψεις σχετικά με το χρόνο που θα διαρκέσει η μπαταρία. Οι κατασκευαστές φορητών υπολογιστών προτείνουν μια πλήρη αποφόρτιση μια φορά κάθε μήνα έτσι ώστε η πρόβλεψη να μην έχει μεγάλες αποκλείσεις.




Η ζέστη (και το κρύο) μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στη μπαταρία

 


Η ζέστη μπορεί να μειώσει τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Αυτό επηρρεάζει όλες τις συσκεύες (ακόμα και τα smartphones ανεβάζουν θερμοκρασία όταν εκτελούν απαιτητικές εφαρμογές), αλλά οι φορητοί υπολογιστές είναι και αυτοί που ανεβάζουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες όταν εκτελούν "βαριές" διεργασίες. Η μπαταρία είναι μέσα στον φορητό υπολογιστή, κοντά στα ηλεκτρονικά μέρη που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες, και αυτό μπορεί να ελαττώσει το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας.

Εάν έχετε το φορητό σας υπολογιστή συνεχώς συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα ήταν καλό να αφαιρέσεται τη μπαταρία ώστε να αποφύγετε την έκεθεση της σε υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες μπορεί να ελαττώσουν τη ζωή της. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραίτητο αν η χρήση του φορητού σας υπολογιστή είναι για απλές διεργασίες, αλλά εάν στον φορητό σας παίζετε απαιτητικά παιχνίδια και ζεσταίνεται αρκετά, η αφίρεση της μπαταρίς μόνο καλό θα της κάνει.

Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης και το κλίμα της εποχής. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι μπαταρίες των φορητών υπολογιστών ταλαιπωρούνται αρκετά από τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Επίσης θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγεται να αφήνεται το φορητό σας υπολογιστή μέσα στο αυτοκίνητο ενώ αυτό είναι εκτεθημένο στον ήλιο. Προσπαθήστε, όσο είναι δυνατόν, οι φορητές σας συσκευές να βρίσκονται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου και μην τις αφήνεται σε μέρη όπου τις χτυπάει ήλιος ή γενικά αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες.

Το υπερβολικό ψύχος θα μπορούσε επίσης να ελαττώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Στη χώρα μας δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τη μπαταρία στην κατάψυξη (το ακούσαμε και αυτό...).


Μην αφήνεται τη μπαταρία να φτάσει στο 0%





Προσπαθήστε να μην αφήνεται τη μπαταρία σας πλήρως αποφορτισμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το ιδανικό θα ήταν η μπαταρία να μη φτάνει ποτέ σε αυτά τα επίπεδα, αλλά αν για κάποιο λόγο φτάσει, θα πρέπει να τη φορτίσετε το συντομότερο δυνατό. Αυτός βέβαια δεν είναι λόγος να πανικοβάλεστε κάθε φορά που η μπαταρία πέφτει στο 0% και να ψάχνετε απεγνωσμένα φορτιστή για το κινητό σας, αλλά μην αφήνετε για παράδειγμα το κινητό σας για αρκετές μέρες παρατημένο με 0% μπαταρία. Εάν ξεχάσετε να φορτίσετε το πλήρως αποφορτισμένο κινητό για μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να μη μπορέσετε να φορτίσεται ξανά τη μπαταρία σας.

Αποθηκεύστε τις μπαταρίες σας στο 50% 

 


Το άλλο άκρο δεν θα οφελήσει και πάλι τη μπαταρία σας, δηλαδή να την αφήσετε πλήρως φορτισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού αυτό θα μειώσει κατά πολύ τη χωρητικότητα της. Το ιδανικό θα είναι, όταν βγάζεται τη μπαταρία από το φορητό σας υπολογιστή ή αφήνετε το κινητό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μπαταρία να βρίσκεται στο 50%. Η Apple για παράδειγμα, συνιστά να αφήνουμε τη μπαταρία στο 50% εάν σκοπεύουμε να μη χρησιμοποιήσουμε τη συσκευή μας για τους επόμενους 6 μήνες. Εάν πάντως χρησιμοποιείτε τις φορητές σας συσκεύες συχνά, δεν πρέπει να ανησυχείτε ιδιαίτερα.

 

Το να έχετε το laptop σας συνεχώς στο ρεύμα είναι ΟΚ, αλλά...

 


Αυτή η άποψη είναι γενικά αμφιλεγόμενη. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα αν αφήνετε το φορητό σας υπολογιστή συνεχώς στο ρεύμα, και το μόνο που θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι οι τυχών υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση του. Η Apple όμως, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές, διαφωνεί να μένουν τα Macbook Air και τα Macbook Pro συνεχώς στο ρεύμα.

Στην ουσία όμως συμφωνεί. Δεν υπάρχει κάνενα πρόβλημα να έχουμε το φορητό υπολογιστή στο ρεύμα ενώ τον έχουμε στο γραφείο μας και το χρησιμοποιούμε, αφού η μπαταρία δεν θα "υπερφορτιστεί" και θα σταματήσει να φορτίζεται μόλις φτάσει στο 100%. Φυσικά, δεν θα έπρεπε να παρατάτε το laptop σας συνδεδεμένο στο ρεύμα για εβδομάδες ή μήνες ενώ δεν το χρησιμοποιείτε. Που και που αφήνετα τη μπαταρία να πέσει λίγο και φορτίστε τη ξανά, έτσι ώστε να πετύχεται μέγιστη διάρκεια στη ζωή της.

Σύμφωνα με το Battery University, "το χειρότερο που μπορύμε να κάνουμε στη μπαταρία μας, είναι να την έχουμε πλήρως φορτισμένη και εκτεθιμένη σε υψηλές θερμοκρασίες". Γι'αυτό, αν το laptop σας ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, η αφαίρεση της είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Εάν βέβαια το laptop σας δεν ανεβάζει ανησυχητικά υψηλές θερμοκρασίες, μην ανησυχείτε ακόμα και αν το έχετε συνεχώς στο ρεύμα για αρκετές ημέρες.


Καμία μπαταρία δεν θα κρατήσει για πάντα





Ακόμα και μετά από τόσους κύκλους, οι μπαταρίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά η διάρκεια τους θα είναι όλο και μικρότερη με την πάροδο του χρόνου. Και σε αυτό βάζουν το χέρι τους οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η ηλικία τους.

Ότι και αν κάνετε, οι μπαταρίες κάποια στιγμή θα φθαρούν. Με την κατάλληλη χρήση όμως, μπορείτε να κάνετε τις μπαταρίες σας να αποδίδουν τα μέγιστα για περισσότερο χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου